Pristagare 2015

Fritidsbanken i Deje, som lånar ut sportutrustning, har belönats med årets svenska barnidrottspris.

— Det är ju såklart otroligt kul att få den uppmärksamheten, för det är ju de värderingar vi står för och brinner för, som priset också står för. Det är jättekul, en bekräftelse på att vi är på rätt väg, säger projektledare David Mathiasson.

Fritidsbanken startade 2013 och ger barn och ungdomar möjlighet att gratis låna utrustning till olika idrottsaktiviteter, som fritidsbakne fått genom gåvor.

— Det har rullat in jättemycket begagnad utrustning som vi sedan lånar ut. I Deje där det bor ungefär 3000 personer har vi gjort nästan lika många utlån, så det är nästan ett utlån per invånare, säger David Mathiasson.

fritidsbanken pris 2015Juryn har bestått av Anna Haag, Emil Jönsson och Björn Ferry, och juryns motivering lyder:

Fritidsbanken har på ett föredömligt vis sammanfogat det sociala entreprenörskapet och integration med hälsa och idrott och på det sättet breddat målgruppen för alla typer av idrott. Genom att bygga på de fundamentala grunderna inom idrott som glädje och gemenskap, når man fler unga och på så sätt ökar idrottandet och välbefinnandet för unga i dessa kommuner.

Fritidsbanken har tagit tillvara på barnidrottens grundsten att alla ska ha samma möjlighet till lek och idrott. Genom sitt unika system där alla utrustning finns till låns ges alla samma förutsättning och möjlighet att delta.

Därför utser vi Fritidsbanken till årets pristagare av Svenska Barnidrottspriset.”

 

 

källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6212299