Pressmeddelande 2021

PRESSMEDDELANDE SVENSKA BARNIDROTTSPRISET 2021

Nätverket Svensk Barnidrott vill stolt presentera den nya sammansättningen av juryn för Svenska Barnidrottspriset 2021. Juryn består nu av 6 personer i blandade åldrar med olika erfarenheter och kompetenser. Alla har någon koppling till barnidrott, rörelse och barns rättigheter. 

Den nya juryn är:

Emma Fagerstrand

Louise Hammarbäck

Ricky Landgraff

Pelle Paulsson

Selma Snelder

Gustav Sundh

En närmare presentation av den nya juryn finns längre ned.

Svenska Barnidrottspriset instiftades 2013 och är unikt i sitt slag genom dess kriterier att på ett konkret sätt leva upp till Barnkonventionen inom svensk barnidrott för att få bli nominerad. Priset är mer aktuellt än någonsin sedan Barnkonventionen blev lag i Sverige tidigare i år. Bakom priset står Nätverket Svensk Barnidrott med Börje Salming som ambassadör och Moa Hjelmer som prisutdelare. 

Vem som helst kan nominera kandidat till Svenska Barnidrottspriset. Nominering ska vara inskickad senast 15 mars 2021. Juryns förslag till pristagare av Svenska Barnidrottspriset 2021 ska vara Nätverket Svensk Barnidrott tillhanda 12 april 2021. Pristagare av Svenska Barnidrottspriset priset offentliggörs 24 maj 2021. 

Priset kommer fortsatt att delas ut i Stockholm under Bauhausgalan som Nätverket Svensk Barnidrott sedan många år har samarbete med genom Janek Kowalski, ordförande för Stadionklubbarna som arrangerar Bauhausgalan och som länge stöttat Svenska Barnidrottspriset.

Information och uppdateringar publiceras i gruppen Barnidrott på Facebook, bit.ly/facebook-barnidrott, samt på hemsidan barnidrottspriset.com

Solna 2020-11-20

Klas Östberg, Nätverket Svensk Barnidrott
070-830 06 75
klas.barnidrott@gmail.com

Svenska Barnidrottspriset – Jury

Emma Fagerstrand

En av grundarna till av Barnrättskonsulterna som föreläser och utbildar inom Barnkonventionen för framförallt offentlig sektor. Har skrivit flera böcker, senast ”Så blir barnkonventionen konkret – tolv nycklar till ett strategiskt barnrättsarbete”. Implementeringsnycklarna har tagits fram i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner.

Louise Hammarbäck

Grundare av organisationen PACS – Protection and Action for Childrens rights in Sports – och utbildare inom Barnkonventionen. PACS mål är att alla barn ska få möjlighet att idrotta och att skapa världens tryggaste idrottsmiljö där barn utvecklas och får kunskap om sina rättigheter. Louise blev utsedd till ny Change Leader 2020 i Sverige av organisationen Reach For Change.

Ricky Landgraff

Ambassadör för Special Olympics Sverige samt handbollsspelare i IFK Tumba Handboll/Härs & Tvärs som varit nominerad till Svenska Barnidrottspriset. I tredje säsongen av UR-serien ”Idrottens Himmel och Helvete” som börjat sändas på SVT nu i höst kommer IFK Tumba/Härs & Tvärs att medverka och berätta om konceptet Unified Handball där hadbollsspelare både med och utan intellektuell funktionsvariation spelar tillsammans.

Pelle Paulsson

Ägare av ICA Maxi Värmdö och tidigare nominerad till Svenska Barnidrottspriset. Pelle och ICA Maxi Värmdö är unika med att enbart sponsra barn- och ungdomsidrott där Barnkonvention är central genom att man satsar på breddidrott och inte tillåter toppning, inte delar upp barn efter kunskapsnivå i fasta grupper och låter alla vara med. Pelle kommer att synas i tredje säsongen av UR-serien ”Idrottens Himmel och Helvete” som börjat sändas på SVT nu i höst.

Selma Snelder

Medgrundare och ledare för Lemonade IF som varit nominerad till Svenska Barnidrottspriset. Lemonade IF har uppmärksammats för att på ett unikt sätt vara en idrottsförening skapad av just barn och unga och som drivs av dem. I tredje säsongen av UR-serien ”Idrottens Himmel och Helvete” som börjat sändas på SVT nu i höst kommer Lemonade IF att medverka. 

Gustav Sundh

Skolgårdslärare och pristagare av Svenska Barnidrottspriset 2020. Tusentals följare i sociala medier där hans tänkvärda inlägg om barn och rörelse delas flitigt. Uppmärksammad och prisad för sina insatser som skolgårdslärare där han utvecklat metod för en aktiv skolgårdsmiljö tillsammans med barn. Blev utsedd till Årets Lärare Fritidshem 2017. Har givit ut boken ”Nyckeln till skolgårdens lärande”.