Nomineringar 2014

Alla Nominerade till Barnidrottspriset 2014.

1 Steven och Svetlana på JKS  fäktningsklubb
Motivering: Här är ytterligare en klubb med fantastiskt duktiga ledare.
Steven och Svetlana på JKS fäktningsklubb gör ett super jobb för att på ett lekfullt sätt aktivera våra barn
http://fencing.hostingsiteforfree.com/
2 Niklas Hyland för programmet Idrottens himmel och helvete.    

Motivering: ”Idrottens himmel och helvete kom som en skänk från ovan för oss som älskar barnidrott Ett program som satte strålkastaren både på det bästa och på det sämsta med barnidrotten.
3 Stefan Thorell Visby Basket.

Motivering: Han visat stort mod genom att gå ut offentligt och bett de spelare om ursäkt som inte fått spela då han toppat laget för att vinna. Att han tänkt om ger oss alla som kämpar för en sund barnidrott stort hopp!

4 ENSKEDE IKFOTBOLL
Motivering: De har på ett förtjänstfullt sätt tagit del av den kunskap som finns om barnidrott och sett till att den kommer barnen till del. Naturligtvis är Enskede IK en given kandidat till Barnidrottspriset!

5 Sune Tolf Brunskog Brunskog United

Motivering: han på ett förtjänstfullt sätt visat på idrottens möjligheter att integrera alla barn som vill vara med. Öäs mera på SVT.se, http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/brokigt-lag-med-stort-hjarta

6 Svenska Bouleförbundet
Motivering: Svenska Bouleförbundet är det första Specialidrottsförbundet (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF), som skriver in FN:s Barnkonvention och barns idrottsrättigheter som riktlinje för den egna barn- och ungdomsverksamheten.

7 Örnsköldsviks Gymnastik klubb

Motivering: ÖGK har arbetat aktivt för att stå upp för Värdegrunden och att barn och ungdomar skall trivas i sin förening och känna
sig motiverad, trygg och säker i sin idrott. Kompletterat vår Värdegrund till hemsidan och haft styrelsemöten och arbetsgruppsmöten kring det.
Vi har samarbetat med SISU, varit på föreläsningar, köpt kortlek från SISU om olika tänkbara scenarion som kan uppstå på träning/tävling.
Gått igenom Positiv ledarkultur – gett våra förslag till Svenska Gymnastik förbundet och haft dialog med våra tränare så det blir ett bra
klimat att verka i tillsammans – gymnaster, föräldrar, tränare.
Arbetat med Gymnastiken Vill – ett häfte från Svgf, Gymnastikförbundet Mitt mm och ”brutit ner” det till vår klubb. Många dialoger med de olika grupperna
Om hur vi skapar trivsel och samförstånd alla emellan.
Helt enkelt försökt få till en roligare, trevligare klubb för alla att verka i !
http://www.ovikgymnastik.se/?firstRef
Välkommen till Örnsköldsviks Gymnastikklubb(ÖGK) På vår föreningssida kan ni läsa om allt som händer…

8 Karl Karlsson, tennistränare i Söderköpings Tennisklubb

Motivering: Karl ”Kalle” Karlsson, född 1991, har sedan sin träningsdebut i klubben, augusti 2013, fått mängder med barn och ungdomar att börja träna tennis. Trots sin relativt låga ålder visar han en enorm mognad och är ett föredöme för barnen, både på- och utanför planen.
Kalle har, på eget initiativ, tagit fram policydokument för tränare, spelare och föräldrar. Dessa finns att läsa på vår hemsida http://www8.idrottonline.se/SoderkopingsTK-Tennis/
Enda problemet nu är att klubben tvingas tacka nej till fler tränande barn eftersom halltiderna i kommunen inte räcker till.

9 Johanna Friberg
Motivering:är idrottslärare i en liten skola i byn Marieholm i Eslövs kommun, där jag har jobbat sedan HT -13. Här är det många som har det socialt tråkigt och svårt med ekonomin. Därför ser jag till att det finns idrottskläder, gymnastikskor
och handdukar till barnen att låna. Då det inte är barnens fel att de inte
har kläder eller det enda par gymnastikbyxorna är i tvätten när det är dags
för skolidrott.
De senaste veckorna har eleverna fått testa på orientering på skolan och
rörelseglädjen har fullkomligt exploderat. Från att knappt ha sett en karta
kan de nu orientera säkert på skolgården och nästa vecka väntar en
heldagsutflykt till kranskommunen med massor av orientering. Det är ett
projekt jag har fått kämpa för, men det har varit värt det!

10 Ida Östensson

Motivering: Många vet redan vem Umeåbon Ida Östensson är efter sitt stora engagemang. Många skulle nog påstå att Ida är en mångsysslare av rang. Inte nog med att hon är grundare till No Limit och den lokala satsningen You skate girl, så har hon även startat upp den nationella
stiftelsen Crossing Boarders där hon jobbar som VD. Ida brinner helt enkelt för jämställdshetsfrågor och har under det senaste åren inspirerat hundratals tjejer att testa på skateboard – allt med syftet att få in fler tjejer till skatescenen.
Ida är en otroligt inspirerande och driven person som ofta gör idéer till verklighet.
Men trots hennes flängande med projekt hit och dit hittar hon alltid tid för sina vänner mellan varven…Så visst händer det att hon bjuder över vännerna på något som hon ser som sitt signatur-dessert: Avocadoglass! http://nolimitskate.se/?p=1086

11 Diego Perez Marne, Handbollsandan

Motivering: Jag nominerar Diego Perez Marne som nu jobbet med Handbollsandan. Ett projekt i Halmstad kommun som jobbar för utsatta barn.
At se Diego jobba med alla ungdomarna och sprida så mycket livsglädje, kärlek, respekt och energi är som att bevittna ett mirakel, midt i kaos. En fantastisk man som helt enkelt betraktar andre barn som sina egna. Själv har han 3 barn.

12 Ölmstad Rid och körsällskap med sin ledare Rebecca Karlsson,20 år
Motivering: Jag vill nominera Ölmstad Rid och körsällskap med sin ledare Rebecca Karlsson,20 år.
Detta för att hon är en super-engagerad tjej. Go och mysig med barnen. Har alltid ett vänligt ord och en hjälpande hand!
Min tjej älskar hästar och har gjort så sedan hon var 3 år. Började på en ridskola när hon var 6 år. Efter 2 terminer blev hon avslängd då en hel grupp med 12 barn från 4-11 skulle galoppera i ett ridhus. Hon blev jätterädd men fick hjälp upp igen och skulle på nytt
galoppera. Även denna gång med resultatet att hon blev avslängd. I två år vägrade hon sätta sig på en häst men ville vara i stallet. Tog då kontakt med ÖRKS och Åsa Linner.
Det var en självklarhet att Sanna skulle komma till dem och att de skulle hjälpa henna!
Rebecca fick med sitt lugn upp Sanna på ryggen. Utan sadel och för att göra balansövning. Ej hålla sig i osv.
Hela tiden frågade hon vad Sanna ville och om allt var OK.
Det är detta som ger glädje och skapar trygghet.
Barn har rätt till en trygg och säker fritid men många goa och bra ledare. Detta försvinner ofta i jakten på mer pengar till sin verksamhet. EKONOMIN BLIR DÅ DET SOM STYR.
Tyvärr har många föreningar det tufft och föreningsbidragen räcker inte långt och då försvinner den glädjen som fanns när man började. Eldsjälar bränns ut och verksamheten blir sämre.
Därför är det så viktigt att vi ställer upp och hjälper till.

12 Backatorp IF.

Motivering: En liten ung förening som vågat tänka nytt och kasta om en stark idrottskultur för att jobba med de mjuka värdena och barnen i fokus. De har under tre år gjort ett gediget jobb med att göra om hela sin verksamhet med policydokument, handlingsplaner och profiler. De
har tagit hjälp av SISU, Friends, RFSL och andra organisationer för att stärka styrelse och ledare och förse dem med verktyg för att jobba med en trygg idrott. Detta har lett till att föreningen bara växer och växer samtidigt som de hela tiden jobbar vidare med att vara en
förening med ett barnperspektiv. Deras slogan är ”Den lilla föreningen med det STORA hjärtat”. Självklart har de mycket kvar att jobba vidare med, men de är en bra förebild för andra föreningar och visar på hur man med enkla medel kan gå från ord till handling.

13    Thomas Linder, Sandvikens AIK, Bandy  

Motivering: ”Thomas har under många år mycket inspirerande och med stort personligt engagemang arbetat för att barn, från de allra yngsta (åk 3) till ungdomar (åk 9) både pojkar och flickor, ska få möjligheter att prova sin fysiska förmåga och ha chansen att hitta en väg att må bra.
Under senare år har Thomas inspirerat unga tjejer att starta med fysiska aktiviteter genom att delta i bandyverksamhet.
Ett utmärkande drag i Thomas ledarskap är, att alla ska få delta och känna delaktighet. Ingen ska behöva känna sig utanför.  Det är viktigt att alla får känna att man deltar och bidrar, oavsett hur duktig man är eller vilka förutsättningar man har.
Thomas är en oerhört engagerad ledare. Både ödmjuk, tuff och rak i sitt arbete med barn. Han är alltid väl förberedd och har alltid nära till ett gott ord. Detta kombinerat med en stark hand och ett tydligt budskap har Thomas hjälpt många vilsna ungdomar genom åren.

Sammanställning – aktiviteter
Thomas arbetar som fritidspedagog och tränare/ledare inom SAIK bandy.
Aktiviteter som Thomas deltar i:
– skolprojekt Idrottsprofilen (åk 6-9). Syfte: Förberedelse för bandygymnasiet.
– Flickbandy (ny verksamhet (åk 3-5). Syfte: En viktig verksamhet för att få igång tjejer.
Thomas har, utöver sitt stora engagemang för barn, även varit tränare för ett elitlag inom SAIK med stor framgång. Damlaget blev svenska mästare 2013 och nådde semifinal 2014.

14  SGA, Sandvikens gymnastikförening. 

Motivering:  ”Jag vill nominera SGA, Sandvikens gymnastikförening.
En förening med gamla anor som idag är en av kommunens största.
De har en bred  verksamhet , lyckas behålla ungdomar som ledare för de yngre
grupperna, och har en årlig välbesökt uppvisning där alla åldrar får tillfälle att visa
upp sina färdigheter. Föreningen har fokus på att ha roligt och det är förmodligen
anledningen till att de växer varje år.

15    Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

Motivering:  ”Nätverket för Barn- och ungdomsidrott delar varje månad ut en tröja till den vi tycker gjort sig förtjänt av den. Den som får tröjan blir dessutom automatiskt nominerad till Svenska Barnidrottspriset.
Månadens tröja tilldelas idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hon får tröjan för att hon tydligt pekat på behovet av effektiva sanktioner mot föreningar och förbund som bryter mot de riktlinjer som finns inom barn- och ungdomsidrott.
Så här sa hon i ett tal vid en forskningskonferens om barn- och ungdomsidrott nyligen:
”Idrotten har idag riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten men det saknas effektiva sanktioner mot de förbund och föreningar som bryter mot riktlinjerna. Om en verksamhet bedrivs utan att barnrättsperspektivet visas hänsyn, så måste det få konsekvenser. De förbund och föreningar som medvetet satsar på att låta barn och ungdomar träna mycket måste också ta ansvar för den miljö som detta görs i.”

16        Skövde KIK  

Motivering: ”Vi har sedan 2010 (snart 5 år) jobbat med våra tjejers bästa för ögonen på flera olika plan. Först var det styrelsebeslut på, och senare Årsmötesbeslut, att alla våra lag skall köra ””Knäkontroll”” på varje träning. Resultatet har blivit att vi under dessa snart fem år endast haft 2 främre korsbandsskador i hela föreningen (300 aktiva) och INGA i Seniorlaget!
Vi har de senaste tre åren varit med i Friendsprojektet ””Trygg Idrott”” och gjort flera mätningar av hur aktiva och ledare upplever föreningen utifrån ett trygghets- och gemenskaphetsperspektiv, mkt fina resultat. Enligt Friends en ””mönsterföreningen”” Till vår hjälp har vi även haft SISUs Värdefulltpiloter som varit ute i våra lag och pratat Värdegrundsfrågor.
På senaste Årsmötet beslutades att toppning är förbjudet i ALLA våra lag utom seniorernas representationslag. Detta för att följa Barnkonventionen och Idrotten vill och härmed motverka utslagning och försöka få med ””så många som möjligt så länge som möjligt””.

Det blev kanske lite långt men visar att vi försöker jobba med flera dimensioner och inte bara fotbollsspelande =D

17    Annica Dahlborn  

Motivering: Annica Dahlborn har arbetat med Idrottslyftet i Järfälla kommun i många år och utvecklat Idrottslyftet till något som angår alla.

Annikas rika nätverk inom både skola och föreningsliv har betytt fantastiskt mycket för den framgångsrika verksamhet som hon byggt upp.  Idag är så gott som alla Järfällas skolor med i idrottslyftet och alla deltagare uppmärksammans och blir ”sedda”.

Annica har utarbetat effektiva rutiner för arbetet och kontrollerar och följer upp verksamheten på ett utomordentligt sätt.

Annica har på ett imponerande vis utvecklat Idrottslyftet i Järfälla och hennes arbete präglas av både passion och effektivitet. (PS Det finns ett World Dokument bifogat till nomineringsmailet, med mera utförligt verksamhet beskrivning. JG).

18 Ånge kommun.

Motivering: Ånge kommun är en av få kommuner i landet som ställer krav på att alla bidragssökande föreningar i kommunen ska ta fram en handlingsplan mot mobbning, diskriminering, kränkande behandling och sexuella övergrepp. Kommunen visar tydligt att de tycker frågan är viktig då de har villkorat alla bidrag till barn- och ungdomsverksamhet. De föreningar som inte tar fram en handlingsplan får inga bidrag av kommunen.

Att ställa krav i sig är kanske inte så svårt, men det som gör Ånge unikt är att deras arbetssätt. De har verkligen givit föreningarna kunskap och verktyg att ta fram levande och väl förankrade handlingsplaner. Detta genom ett samarbete med SISU Idrottsutbildarna och Rädda Barnen.

Föreningarna har gått igenom en processinriktad utbildning där de har fått kunskap om Barnkonventionen och Idrotten Vill. De har även diskuterat frågeställningar som: vad kan vara en kränkning i vår förening och vad vi absolut inte vill ska hända i vår förening. Många tänker ”Det händer inte oss”, men vad gör vi för att förebygga och vad gör vi om något händer? Förankring och att hålla planen levande har också diskuterats. Återigen visar kommunen allvar då de årligen ska följa upp hur föreningen har arbetet förebyggande.

Mellan utbildningsträffarna har föreningarna fått göra värderingsövningar med barn och ungdomar i föreningen. Det är ett tydligt sätt att involvera barnen och få deras perspektiv på verksamheten. De vuxna, både ledare, tränare och föräldrar har fått svara på en enkät om hur det är i föreningen.

Att bidraget villkorats av kommunen gör att både SISU Idrottsutbildarna och Rädda Barnen mött människor som inte annars skulle ha sökt sig till deras utbildningar eller kurser. Kunskap och intresse har spridits till fler än de redan frälsta.

I utvärderingen lyfter föreningarna själva fram mötet med andra föreningar som något mycket positivt. ”Bra och tryggt med likhet i kommunens föreningar”, ”Bra att få diskutera dessa frågor med andra föreningar”.

Undersökningar visar att föreningar som arbetar aktivt med värdegrundsfrågor har en högre trivsel. Ånge kommun har skapat förutsättningar för hög trivsel i kommunens föreningar.

Ånge kommuns initiativ visar att de är måna om att barnen i Ånge får en rolig, bra och trygg resa genom idrotten. ”

19 Höllvikens Boxningsklubb 

Här kommer en ansökan från höllvikens Boxningsklubb.

Jag skickar även med en länk på en film,,, ang ett projekt jag startat för drygt 7 år sedan som heter Future Fighter,,,Projektet vänder sig framför allt till barn i ålder 10-16 å som vill bli bättre boxare. kortfattat handlar projektet om att få alla till att””växa”” och bli bättre,, och då inte bara bättre boxare. Projektet vilar på tre ledord Engagemang.samarbete-lägga prestigen åt sidan. Det sista stora lägret (6-8/6 –2014) jag annordnade tillsammans med svenska boxningsförbundet hade jag förmånen att anlita deras förbundstränare, med Majid Jelili i spetsen.

https://www.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DfGdlwnb8eOc%26feature%3Dyoutu.be&h=ZAQEo9Snj

20   Gullspångs Skytteförening
Barn- och utbildningsutskottet beslutar att nominera Gullspångs Skytteförening med följande motivering:
Ungdomsledarna i Gullspångs skytteförening inspirerar och motiverar många barn och unga i deras utövande i sporten skytte. Detta gör att barnen växer som individer och det stärker deras självkänsla. Alla barn har rätt att få känna att de kan något riktigt bra utifrån deras egna förutsättningar och att de har en meningsfull vardag och fritid. Det ger barnen styrka inför livet som väntar. Ungdomsledarna i Gullspångs skytteförening utför ett mycket viktigt ideellt arbete där de lägger ner mycket tid. Ungdomsledarna med ordföranden Pernilla Hast i spetsen gör det på ett mycket föredömligt sätt som vi anser inspirerar andra föreningar till att stärka barn genom idrott.”

21    Stephan Wilson Yuceyatak      

Motivering: ”Jag gissar att de flesta som mailat er har nominerat ledare & föreningar men jag skulle vilja nominera min kompis & kollega Stephan Wilson Yuceyatak. Vi snubblade på varandra på SVT för cirka åtta år sen och jag skulle vilja skriva några ord om Stephans insatser.
Han har under de senaste åren bl.a. producerat (& programlett) Lilla Sportspegeln. Under sina år har han gjort stora förändringar med programmet med ambitionen att inspirera barn till att utöva lek & aktivitet i en tid då alltfler barn blir inaktiva. Nuförtiden är programmet inte längre från en Studio i Stockholm. Utan varje vecka åker redaktionen ut till barn i vårt avlånga land. Tidigare kunde kanske en eller två glada barn få besöka Stockholm men nu utgår i stort sett varje program från barnen och deras tips.
Stephan har också (på sin fritid vill jag poängtera) arbetat väldigt aktivt med att få med barn med olika funktionshinder att synas i diverse olika tv-program. Jag vågar påstå att Lilla Sportspegeln aldrig har haft så mycket barn med någon form av funktionsnedsättning som nu.
Stephan är trots sitt programlederi en kille som i mångt och mycket jobbar i det tysta – speciellt i egenskap som producent & inspiratör. Det är framförallt denna sida jag vill lyfta fram. Under åren har han alltid hamnat/valt att jobba med program som gör det där lilla extra. Jobbat med program som handlar om barn som mår dåligt, som har diagnoser, som blir slagna hemma eller har missbrukande föräldrar o.s.v. Han ser sina uppdrag som mer än bara jobb och är enligt mig värd att uppmärksamma för sina handlingar.
Nuförtiden är det som sagt Lilla Sportspegeln som gäller. Det enda sportprogrammet som finns för barn & unga, så ta er lite tid å kika på länkarna nedan så tror jag ni förstår att det finns hjärta bakom de här berättelserna…
De här barnen som ni kan kika på i nedanstående länkar är bara några exempel som aldrig skulle ha lyfts fram som de hjältar de är om inte Stephan som haft ett finger med i spelet 🙂

http://www.svtplay.se/klipp/1930398/maximoz-har-ett-eget-lag
http://www.svtplay.se/klipp/1979216/alma-ar-grym-pa-elhockey
http://www.svtplay.se/klipp/1817848/niklas-testar-goalball-del-1
http://www.svtplay.se/klipp/1817922/niklas-testar-goalball-del-2

22    Eva Johansson från Önnereds Handbollsklubb i Göteborg      

”Det är med stolthet jag härmed nominerar Eva Johansson från Önnereds Handbollsklubb i Göteborg till Svenska barnidrottspriset.

Eva är en stor förebild för oss alla med sitt otroliga engagemang och mångåriga ideella arbete. Eva har ett övergripande ansvar för föreningens ungdomsverksamhet samtidigt som hon också arbetar på vårt kansli.

Hon ansvarar för föreningens bollskola där flickor och pojkar i åldern 5-8 år får prova handboll.
Eva ansvarar dessutom för klass turneringen Bäst i Väst som vänder sig till elever i åldern 9-12 år, upptagningsområdet  är skolorna i Älvsborgs stadsdel i västra Göteborg. Denna turnering är en mycket viktig del i föreningens rekryteringsarbete av nya ungdomsspelare.

Eva är också initiativtagare till föreningens skötsamhetskampanj, kampanjen som sedan 1986 stöttar och inspirerar ungdomarna i föreningen att inte börjar använda droger, dricka alkohol eller röka/snusa. Förhoppningen är att våra ungdomar skall få en stabil grund att stå på inför framtiden.
Alla klubbens 15-åringar deltar tex årligen i en turnering i Polen där man också passar på att besöka Auschwitz och Birkenau.

Ungdomarna introducerats i kampanjen när dom är 12 år och får en T-shirt med texten ”Jag är med i Önnereds skötsamhetskampanj”, som bevis på detta.
Kampanjen pågår fram till det man är seniorspelare vid 19 års ålder.

23         Marks Bostad AB, Marbo Basket och Skene IF  

Motivering: För andra året arrangerar Marks Bostad AB, Marbo Basket och Skene IF ett gratis sommarläger i fotboll och basket under hela sommarlovet för pojkar och flickor mellan 7-12 år.
Ifjol deltog cirka 130 ungdomar och i år uppskattas siffran stiga till 150.
Förutom träning varje dag under veckorna 25-33 så ingår också gratis mellanmål. Sommarlägret är särskilt uppskattat av barn som av ekonomiska eller andra skäl inte har möjlighet att åka på semesterresor och andra aktiviter som andra barn.

24    Michael Ekdahl på Skånes Handbollsförbund  

Motivering: ”Hej jag vill nominera Michael Ekdahl på Skånes Handbollsförbund till Svenska
barnidrottspriset. Han är mycket engagerad i att handbollen ska vara på
spelarenas(barn och ungdoms villkor) och driver sä’ndigt sina teser kring
detta både på Twitter, i handbollsklasserna på Järnåkraskolans 7-9 klassser
samt på de utbildningar han håller för andra handbollsledare. Jag har två
brna som haft honom som lärare, och jag har fårstått hur värdestyrd och
konsekvent han är med detta.

25    Lars-Ove Karlsson Åmål

Motivering: OBS! Motiveringen är ett inscannat PDF dokument, vilket gör att jag inte kan kopiera text ifrån.  Annars, be Klas Östber om ett mail med ett fullständig beskrivning.

26    Emme Ad’ebo LUGI hf  

Motivering: ”Hej
LUGI hf under Emme arbetar med anti kränkning. Vi har en arbetsgrupp där det ingår fd spelare och ledare med olika bakgrund som ex psykolog, polis , fd spelare som blivit utsatta på något sett
Gruppen arbetar med att ta tag i allt som kan leda till att en spelare eller ledare mår dåligt. Händer något tar man tag i detta på en gång genom samtal.  information lämnas till föräldrar vid föräldrasamlingar eller när något har hänt. Frågan tas upp med unga med spelarna vid olika samkomster.  Vi har policydokument har vi skall ta hand om detta.

Emme är initiativtagare och har gjort ett verkligen bra jobb. anledningen var att i föreningen fanns det ledare som grovt kränkte spelare under många många år.

27    Mark O Sullivan
Motivering: ”Mark brinner för fotboll och utbildning av unga spelare och är engagerad i flera lag. Han är mkt fokuserad på spelförståelse och att alla barn/ungdomar skall utvecklas i sin egen takt och att diversifiering inom olika idrotter ALLTID är ett plus.
Han är just nu huvudtränare till ett utvecklingslag, dvs ett hårt satsande lag, för pojkar 12 år i fotboll. Han började träna detta lag i höstas – han markerade tidigt att alla skulle spela lika mycket, att alla alltid skulle vara med och spela cuper, han har vid många tillfällen anmält två lag, delat in truppen på 20 spelare i två jämnstarka lag och sedan lånat in spelare från övriga lag för att bli full trupp. Detta låter som självklarheter…men…är ack så sällsynt när det väl kommer till utvecklingslag/akademilag. Mark har under hela detta året stått upp för barn som har flera idrotter och verkligen bejakat och hejat på deras (ibland konkurrerande) idrottsutövande.( I just denna förening finns en vilja att barnen/ungdomarna skall välja huvudsport om de skall vara med i utvecklingslaget). Han har på ett mkt förtjänstfullt sätt fått alla pojkar i laget att utvecklas både som individer och som fotbollsspelare – och har på många sätt lärt dessa pojkar att ta eget ansvar på och utanför planen.
Det finns alltid ett tryck från föreningen och föräldrar att dessa typer av lag skall lyckas och vinna….Mark har tidigt sagt ifrån att det är inte nu…som resultaten skall komma utan att det viktiga är ”” att alla grabbar skall med”” och att alla skall öka sin spelförståelse och våga ta ansvar på planen utifrån sina egna förutsättningar. Mark är mkt vetgirig och vill ta del av forskning och kunskap både när det gäller fotboll men även över skadepanorama och hur man bäst undviker eller förebygger skador. Även här har han stått upp för skadade spelare och aldrig manat på dem utan alltid påpekat att det är ingen stress…inte bråttom…utan alltid rehab först och sedan tillbaka till spel i lagom takt och utan press – vilket även detta skapar en trygghet hos pojkarna. De vet att de alltid får vara med och spela, när det väl är friska igen – lika mycket – eller så mycket som deras kroppar då tål !
Mark driver även en blogg och där finns några gyllene uttryck som mkt väl beskriver hur Mark själv tänker och även agerar!
A Chinese bamboo plant takes 10 years to grow 15 cm, then in 6 months it grows 3,5 m .  Did the plant grow 3,5m in 6 months or 3,5m feet and 15cm  in 10 years and 6 months.
http://footblogball.wordpress.com/2014/01/22/what-we-know-is-that-we-dont-know/
och hela bloggen
http://footblogball.wordpress.com/
Mark är sammanfattningsvis en mkt god förebild för hur en tränare bör och ska vara och genom handling visar han att han verkligen står upp för det han tror på! Läs gärna hans blogg – där han på många vis beskriver hur han tänker och vad han vill uppnå – nomineringen ovan är eg mest ett uttryck för hur han faktisk praktiserar sina tankegångar.


28        Stockholm Sub Surfers  

Motivering: ”egentligen är det Stockholm Sub Surfers jag skulle vilja nominera, då dom sett till att så många skateboard parker i betong kommit till. Det finna här är att det inte finns någon rangordning eller åldersfördelning alls utan att alla som åker skateboard är välkomna när som helst. Dvs ett alternativt sätt att se på idrott. Det finns ju heller inga tränare etc utan här är det ett sk kollektivt lärande som utvecklar sporten. Ants Neo heter den största eldsjälen och du hittar honom bland mina kontakter på FB. Sen om dom har nått speciellt barn tänk, det vet jag inget om, troligen inte. Men det är ju just det som är styrkan.
Niklas