Nomineringar 2018

1. JONAS COLTING

http://colting.se/gotland
FÖR FOLKHÄLSA, INTEGRATION GENOM MOTION OCH SIMKUNNIGHET FÖR ALLA
Jonas Colting
Motivering;.
”Att simma runt Gotland för att lyfta frågan om barns simkunnighet är inte bara en enorm prestation utan också en livsviktig insats!”

 

2. HANS-GÖRAN SVENSSON

En eldsjäl inom ishockeyn i Göteborg och Göteborgs IK.
Som inte kanske synts med verkat under många många år, vad gör barnen när dessa inte finns inom idrotten mera.

HG har varit verksam inom ishockeyn under 56 år (!). Han var styrelseaktiv redan som tolvåring, och 1973 var han en av nyckelpersonerna bakom sammanslagningen av Kobbens IF och Kortedala HC som bildade Göteborgs Ishockeyklubb. Han har suttit i förbundsstyrelsen under tolv år, och där skapat en stark domarkommitté, samt bidragit med erfarenhet och kunnande inom både tävlingskommittén och disciplinnämnden bland mycket annat.
GIK är stolta över att fortfarande få ha Hans-Göran Svensson i föreningen, och vi vill rikta ett stort tack för det fantastiska arbete som har genomförts, och genomförs än idag. Han har ett enormt idrottshjärta av den gamla skolan, vilket det finns all anledning att inspireras av och ta efter. Det är hisnande att ens tänka på hur många människor som har skänkts glädje, gemenskap och en känsla av att vara värdefull tack vare Hans-Görans oförtrutna, ideella arbete!

3. IDROTTENS DAG I HAGAPARKEN
Motivering:
”Idrottens dag i Hagaparken är en idrottsfest med barn och barns idrottande i centrum. Här får barn chans att leka, röra sig och testa idrotter de kanske inte ens visste fanns

Ta chansen att spana in programbladet inför Idrottens dag i Hagaparken på söndag. Bland annat hittar du kartor, prova på-kort och alla hålltider som du behöver. Programbladet kommer att finnas tillgängligt på plats.

Stockholmsidrotten Solna stad

Klicka på länken för att ladda ner programbladet till din mobil eller dator.   Ladda ner programblad Idrottens dag 2017 (inkuderar karta) >> (.PDF)
RF.SE

4. ”Locker room talk ”

Motivering:

Rogerio Silva och Shanga Aziz driver projektet ”Locker room talk ” för att motverka sexistisk jargong i idrottsklubbar och på skolor. Ett viktigt arbete för en bättre idrott för alla.

Under tisdagskvällen den 9:e maj utsågs vinnarna i SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan. Priset för Årets UF-företag gick till Finspångsföretaget Locker room talk UF.

5- ÖREBRO UNGDOM

Motivering:
För att på senaste året gjort en fantastisk utvecklingsresa för att i ännu högra grad uppfylla det som sedan starten 1988 varit föreningens motto ”ungdomarna i centrum genom god idrottsutbildning , personlig utveckling och meningsfylld fritid”.

Under 2017 har Örebro SK Ungdom gjort en stor satsning på ungdomsfotbollen genom att upphöra med uttagningar till u-lag inom föreningen. Istället ska varje spelare mötas individuellt med lösningar och utmaningar så varje barn kan nå så långt som de önskar i sitt idrottande och utvecklas till sin fulla potential.
I samband med detta lanserade föreningen också sina nya utbildningsstegar. Alla barn och ungdomar ska under sin tid i föreningen, 7-19 år, utbildas inom områdena: laget, spelet, klubben, attityden, kosten och mentaliteten.
Samtidigt infördes också en ny ledarroll – lagbyggare. Lagbyggarna är en viktig del av ledarstaben och ansvarar för att ibland ersätta idrottsspecifik träning med aktiviteter för att stärka lagsammanhållningen och sätta fokus på gruppdynamikfrågor i lagen.
Föreningen har under 2017 också dragit fördel av att den har fyra idrotter: bandy, handboll, innebandy och fotboll. Man har för att uppmuntra fleridrottande dragit igång lagformen Quattro där barn och ungdomar utövar alla fyra idrotterna. På vintern spelar de innebandy och bandy och på sommaren fotboll och handboll. En tjejgrupp har kommit igång.
Örebro SK Ungdom är med sina nästan 2 000 medlemmar en av landets största barn- och ungdomsidrottsföreningar.

6.IFK Göteborgs CSR manager ELISABETH ANDERTON  

Motivering: då Elisabeth Anderton är ute och jobbar under sommaren och på olika skolor i Göteborg mest i dom utsatta områdena och försöker få in dessa barn i föreningar i närområdet.
Hon arbetar mycket med fotboll på schemat. Hon gör det för barnen men också för att hjälpa mindre föreningar att växa så att dessa inte dör ut.
Hon är en eldsjäl och vill rädda barnidrotten.

För en kamratförening med eviga band till sin stad, ett starkt varumärke och en stor supporterskara följer ett ansvar. Det ansvaret tänker vi ta. Satsningen på ”IFK Göteborg i samhället” är vår viktigaste någonsin

Ett stort samhällsengagemang har alltid genomsyrat IFK Göteborg som förening. Under ”IFK Göteborg i samhället” har vi samlat alla projekt, såväl gamla som nya, och med en långsiktig strategi samt kontinuitet arbetar vi för ett bättre Göteborg. Vi…
IFKGOTEBORG.SE

7- RONJA FK  

MOTIVERING:
Jag skulle vilja att årets pris gick till RONJA FK en förening som jobbar för invandrarflickornas deltagande i idrotten. Jag tror det är en extremt viktig signal som även når utanför idrottens väggar.
Min uppfattning är det finns en djup orättvisa mellan könen som lever i kulturella och religiösa kontexter gällande detta till flickornas nackdel. Jag tror att en ökad aktivitet bland dessa tjejer inte bara ger dem en ökad frihetskänsla och en känsla av att få fortsätta att vara barn utan också kan driva på andra positiva integrationskrafter.
Jag är inne på Nivas spår att idrott ofta är mer än bara idrott utan också viktiga signaler i ett samhälle som kan bidra med mirakel.
Det finns säkert flera rörelser av den karaktären men fann denna på nätet;
<https://www.aftonbladet.se/…/hedersfortryckta-flickor-far-i…>

8 -EVA KRANTZ

Motivering: Tusentals barn och ungdomar har varje år deltagit i stolta rörelseprojekt som Eva Krantz drivit. Ett 80-tal projekt har genomförts allt ifrån ”Hjärna rörelse” till ”Ung livserfarenhet.”
Genom simning, motorik, pulsträning nåddes resultat och man kunde dessutom se tydliga effekter och samband mellan fysisk aktivitet och inlärning. Se gärna film på Youtube Hjärna rörelse du kan också se filmen Milleconcepts hemsida.
Spring i benen: Är ett pågående nätverk för mer fysisk aktivitet i Stockholm stads grundskolor, här deltar 135 skolor och vi når 77 000 elever.
På Idrottens dag i Farsta med 1850 deltagare där prins Daniel medverkade och visade sitt engagemang för barn i rörelse.
Ung Livserfarenhet: Ge idrottsintresserade hemmasittande ungdomar mellan 20-25 år arbetslivserfarenhet genom att utbilda dem i pedagogik och ge dem praktik i föreningslivet under 1 års tid. Av de 7 ungdomar som deltog i kursen lyckades 6 av dem få arbete. En ny chans i livet!
Eva brinner för barn och ungdomar och deras möjlighet till rörelserikedom. Att känna lust och glädje i en hälsosam livsstil är så viktigt. I skolan nås alla barn, alla kan här få chansen att hitta glädje i rörelse. Alla har inte möjlighet till aktiviteter genom föreningslivet därför är det så viktigt att alla barn får chans i skolan. Att ingen blir exkluderad utan får förutsättningar att hitta sin rörelse aktivitet där man vågar, vill och lyckas.

Ett urval av genomförda projekt
• Nytorpsskolan idrottsklasser
• Stockholm idrottsskolor/Fritidsklubben
• Sommarsimskola
• Idrottens dag Farsta
• Fria idrotters dag för grundsärskolan och åk 5 elever
• Olympic day, Farsta
• Farsta sportcamp, sommarlovsläger
• Föreningsmässa
• Farstaloppet
• Farstaspelet för 5-6 åringar
• Lovaktiviteter
• Hälsans dag
• Eva föreläser i landet om Hälsofrämjande skolutveckling
• Almedalen ”Move in school”
• Handleder skolledare, lärare och pedagoger, Var, Vad, Varför, När och Hur får vi in fysisk aktivitet under skoldagen.
• Handslaget/Idrottslyftet
• Starta en skolidrottsförening
• Hälsodiplomering
• Må bra kurser för flickor i åk 8

9.-Kalix kommun i samarbete med para sport förbundet och special olympics Sverige

Motivering: 
Vikten av att få personer med funktionsnedsättning i rörelse och aktiviteter
– Alla har rätt till ett aktivt liv
– Idrott är den bästa vägen till en bättre hälsa
– Idrott är en arena för att skapa attityds förändringar
– Gymnasie ungdomar utbildas till ledare i projektet

Kalix kommun är först i landet med sin unika satsning på parasportaktiviteter under speciella dagevent för ungdomar med funktionsnedsättningar.
SVT.SE

10. NOMINERING TILL SVENSKA BARNIDROTTSPRISET 2018 : MÅRTEN WESTBERG

MOTIVERING:
Ifjol fick över 2000 barn på Järva i Stockholm chansen att testa längdskidor på Spånga IP. Det här organiseras genom Tensta och Akalla run. Eldsjälen bakom detta är Mårten Westberg. Hans driv och engagemang är imponerande och han visar i handling idrottens starka kraft.

HJÄLP OSS GÄRNA ATT SPRIDA INFO OM PRISET
INFO PÅ BARNIDROTTSPRISET.COM

De har lärt 2 600 Järvabarn att åka längd

Karin och Samuel Sandén kommer från Vinsta för att åka.
Karin och Samuel Sandén kommer från Vinsta för att åka. 
Sadaq Mahad Dhuhulow och Mårten Westberg, Akalla run och Pierre Nystedt, chef Spånga IP.
Sadaq Mahad Dhuhulow och Mårten Westberg, Akalla run och Pierre Nystedt, chef Spånga IP.
Pierre Nystedt, anläggningschef för Spånga IP, visar fyrhjulingen som drar spårkälken.
Pierre Nystedt, anläggningschef för Spånga IP, visar fyrhjulingen som drar spårkälken.
Karin och Samuel Sandén kommer från Vinsta för att åka.
Karin och Samuel Sandén kommer från Vinsta för att åka. 
Sadaq Mahad Dhuhulow och Mårten Westberg, Akalla run och Pierre Nystedt, chef Spånga IP.
Sadaq Mahad Dhuhulow och Mårten Westberg, Akalla run och Pierre Nystedt, chef Spånga IP.
På Spånga IP finns det fina skidspår att åka i hela vintersäsongen.
Tensta och Akalla run lär ut skidteknik till alla barn från Järva gratis.
– Längdåkning är populärt bland chefer. Det kan vara en ingång till ett jobb att kunna skriva på cv:n att man åker längd, säger säger Mårten Westberg.

För tredje året i rad så spåras det skidspår på Spånga IP:s löparbanor. Det är ett dubbelspår på 0,43 km som är spårat för klassisk skidåkning. Spåren lockar åkare från hela staden, många vill träna inför Vasaloppet.

Men där hålls även gratis skidskola för barn från Järva. Varje skolfri dag mellan klockan 11 och 13 är Tensta och Akalla run på plats för att lära ut teknik för barn och unga som vill lära sig åka längdskidor.

Fin utrustning att låna ut

De tar även emot skolklasser från området under skoltid. De har fin skidutrustning att låna ut, som de fått med hjälp av bidrag från Stockholms stad bland annat.

Förra året lärde de 2600 elever från Järva att åka längdskidor.

– När det var snöstorm hade vi 20 tappra elever som körde här, de var jätteduktiga, säger Mårten Westberg från Tensta och Akalla run.

Han hoppas att många barn ska fastna för sporten.

– Längdåkning är populärt bland chefer. Det kan vara en ingång till ett jobb att kunna skriva på cv:n att man åker längd, kanske inte för själva jobbmeriterna, men det öppnar upp att visa att man har gemensamma intressen, säger säger Mårten Westberg.

Elitlöparen och Rinkebybon Sadaq Mahad Dhuhulow är extratränare. Han har själv inte åkt så mycket utan håller på att lära sig.

– Han är den perfekta förebilden. Det är bättre att någon från området är tränare än att någon gammal skidåkare är det, säger Mårten Westberg.

Först i stan med spår

I år kunde Spånga IP erbjuda spår redan den 16 december, vilket var först i stan. Då byggde de upp spåren med isskrap från bandy- och ishockeyhallen och konstsnö.

Spåren lockar åkare från hela staden, men i första hand från Västerort.

– Det kommer även åkare från Sollentuna och vi har även haft åkare från Västerås, säger Pierre Nystedt, anläggningschef för Spånga IP.

Spårar tidigt på morgonen

Han berättar att de ofta spårar tidigt på morgonen, för att kunna erbjuda så fina spår som möjligt. Nu har de äntligen natursnö att jobba med.

– Snön är värd sin vikt i guld, säger Pierre Nystedt.

Samuel och Karin Sandén från Vinsta är två åkare som kör varv efter varv när Mitt i är på besök. Samuel ska köra Vasaloppet och behöver några skidmil i benen innan det är dags i mars.

– Det är jättebra spår här. Och skönt att man inte behöver åka så långt för att kunna åka skidor, säger Samuel Sandén.

11.Nominering till Svenska Barnidrottspriset 2018 
IDROTTSUPPROPET #fairplay  Stoppa utvisningarna NU!
Låt alla ensamkommande unga som kom innan reglerna ändrades sommaren 2016 få stanna!

Motivering: Att utvisa de ensamkommande barnen är ett enormt svek mot dessa barn men det sänder även inhumana signaler till stora delar av idrottsrörelsen , skolan, kyrkan , ideellt arbetande organisationer och personer. Vad var deras fantastiska engagemang och stora insatser plötsligt värda? Det är också ett svek mot de svenska barnen som fått nya kompisar och utvecklats av att bland annat få insikt hur olika livsöden kan se ut.Vi vuxna har svikit barnen och det är oförlåtligt och grymt Det finns inga ursäkter. Någon måste stå upp för barnens rättigheter enligt FNs Barnkonvention och det gör nu Idrottsuppropet #fair play. Tillsammans kan vi hjälpas åt att sprida det och det är bråttom. Varje barn är lika mycket värt.

På alla nivåer inom den svenska idrottsrörelsen pratar vi mycket om ”fair play”. Utifrån det vill vi höja våra röster och säger att vi tycker att den…
MYNEWSDESK.COM

12 .NOMINERING TILL SVENSKA BARNIDROTTSPRISET 2018
Isabel Exposito och Katarina Johansson Eiben och projektet Är du medspelare?

MOTIVERING:
Tänk dig en träningsgrupp där alla hjälps åt för alla barns lika värde, där barnen vågar säga ifrån om de blir pressade för hårt, där alla barn får utvecklas i sin takt och där barnens röster tas på allvar. Röda Korsets Ungdomsförbunds satsning ”Är du medspelare?” har sedan tre år tillbaka tillsammans med idrottsrörelsen kämpat för att det ska blir verklighet. Fram tills idag har de utbildat 2500 barn i åldrarna 6-18 år. Under en annorlunda träning får de unga idrottarna lära sig och inspireras till att praktisera sina rättigheter. Tillsammans utvecklar de en taktik för hur de ska förverkliga och fortsätta träna så att de blir proffs på Barnkonventionen.

Under en ”Är du medspelare?”-träning pratar barnen om att de vill vara med att påverka vad de ska träna på och de har många idéer på hur träningsgruppen kan utvecklas både socialt och idrottsligt. Exempel på vad barnens idéer har resulterat i är genomförande av en återkommande cup då barnen ansåg det svårt att börja spela fotboll som tonårstjej i Sverige. Genom att arrangera en cup önskar de ge nyanlända tjejer möjlighet att börja spela fotboll även i senare åldrar. Andra exempel har varit att barnen vill framföra åsikter till sin styrelse gällande hur de upplever att det är att vara ung idrottare i föreningen eller prata med sina tränare om att ta bort närvaropolicyn på träningarna då de känner sig stressade i skolan eller vill ha möjligheten att testa på andra idrotter. Barnen lyfter också hur vi kan hjälpas åt så att ingen känner sig diskriminerad. T ex betonas vikten av att lyfta båda manliga och kvinnliga förebilder i föreningen och att välkomna nya till träningsgruppen på ett schysst sätt. ”Är du medspelare?” bidrar till att idrottsrörelsen växer och känner sig trygg i dessa frågor vilket leder till teambuilding, integrationsmöjligheter och fokus på att utvecklas genom att idrott ska vara roligt. På så sätt lägger vi grunden för svensk idrott och förhoppningsvis leder det på lång sikt till att färre barn slutar idrotta i tidig ålder.

Alla blir inte elitidrottare, men alla barn kan lära sig att utgå från sin egen briljans och kreativitet och på så sätt öppna upp vilket försvar som helst. I den här verksamheten vänder de på perspektivet och sätter barnen i fokus och låter dem få det inflytande de har rätt till. Tillsammans blir de proffs på sina rättigheter och bidrar till utveckling som gör skillnad både för sig själva och andra.

13.NOMINERING TILL SVENSKA BARNIDROTTSPRISET 2018.

PETER RUNE OCH TÄBY IS SKIDOR.

Motivering:Intresset för längdskidåkning har ökat starkt i Stockholmsregionen tack vare Täby IS Skidor. Alla är välkomna att träna på deras konstsnöspår. De har konkret visat på att det går att satsa både på bredd- och elitidrott. Glädje är målet och föreningen växer så det knakar. De har en blandning av barn och vuxna . Barn tränar och tävlar på sina villkor och föreningen TÄBY IS har ingen fixering vid resultatlistor för barnen. Längdskidåkning är skonsamt, allsidigt och går utmärkt att kombinera med andra idrotter.

Stockholms DM i längdskidor är Sveriges största – avgörs på Täby Konstsnöspår i år
MITTI.SE

14.  NOMINERING TILL SVENSKA BARNIDROTTSPRISET 2018

Balticgruppen med sitt lagbygge och projektet Change the game.
MOTIVERING: De nomineras till Svenska Barnidrottspris för sin viktiga och konkreta satsning för en positiv samhällsutveckling och långsiktigt hälsosamt liv genom att stärka barns och ungas rätt till rörelse. Mer om projektet och alla inblandade nedan

Med Change the Game vill vi öka rörelserikedomen hos barn och unga. Att vara rörelserik är nämligen lika viktigt som att kunna räkna, skriva och läsa. Det är…
CHANGETHEGAMEUMEA.SE

15.NOMINERING TILL SVENSKA BARNIDROTTSPRISET 2018.
IDA SUNDIN Backe IF Skidor

MOTIVERING:
Ida Sundin är en eldsjäl i byn Backe norr om Östersund med drygt 500 invånare. 
Hon brinner för barns rörelseglädje både på sitt arbete som vaktmästare på skolan och i sitt engagemang i idrottsföreningen Backe IF.
I skolan ser hon till att skridskobanan är spolad och skrapad på vintertid och att skidspår från skolan till skidspåren vid elljusspåren är fixade. Hon ordnar också med skidor och pjäxor till barnen.
På vintern är hon med och arrangerar Stenhamraloppet på skidor och på somrarna anordnar hon springtävlingen Siljösjönäs Run Challange
Det här är bara en liten del av den insats hon gör för barn och barns rörelse där hon bor. Ida har ett tydligt barnperspektiv i det hon driver och målet är livslång fysisk aktivitet. Det gör henne till en utmärkt kandidat till Barnidrottspriset.
Läs mer på Barnidrottspriset.com

16. NOMINERING TILL SVENSKA BARNIDROTTSPRISET 2018

Jennifer Pettersson 25 år och Cassandra Pettersson 22 år från Örnsköldsviks Gymnastik klubb

MOTIVERING: Kriterierna stämmer helt otroligt klockrent på ovanstående – uppmuntra barnidrott med ett tydligt barnperspektiv.

Jennifer är fd elitgymnast i rytmisk gymnastik med 6 VM, flera NM, 3 EM och en massa SM bakom sig. SM Vinnare, Nordisk mästarinna i Boll mm. En av Sveriges bästa rytmiska gymnaster genom tiderna och är också ”Stor Grabb” för sina många fina prestationer genom åren internationellt. Med i landslaget i många år och var den första utsedda lagkaptenen i RG. Meriterna är många och Jennifer slutade som gymnast 2015. Men allt var inte en dans på rosor , framgångarna hade ett högt pris.

Hennes aktiva karriär var det långt ifrån barnperspektivet – utan det var oacceptabla träningsförhållanden/träningsmetoder. From 2015 är Jennifer huvudtränare i ÖGK och har helt gått emot de tränarmetoder hon vuxit upp med – gjort raka motsatsen, ändrat i träningen, upplägget och främst infört en harmonisk och glädjefull träning. Hård träning ja det kan det vara MEN träningen skall vara med glimten i ögat, glädje, tron på gymnasterna (inte bryta ned dem) – bygga upp deras självkänsla och självförtroende, finnas där och stötta och hjälpa.

Cassandra är aktiv elitgymnast i Rytmisk gymnastik och en av Sveriges främsta under flera år. Med i landslaget sedan 2010 – den nu äldsta aktiva rg gymnasten som hållit på sedan 4 års åldern utan uppehåll. Och hennes framgångar fanns tidigt javisst men det har nu under Jennifers ledarskap verkligen blommat upp /kommit, Brons FIG Tävling i Slovenien, bästa svenska på Nordiska mästerskapen, vunnit alla tävlingar hon ställt upp på i Sverige på senaste tiden, Riksserie 1, Riksserie 2, Svenska Cupen – Guld i mångkamp, Guld i tunnband, Guld i boll, Guld i käglor, finalplaceringar i Lisabon, fina resultat på Malta mm .Även Cassandra är ”Stor Grabb” för internationella framgångar. Cassandra är också tränare i klubben och arbetar på förskola så hon har rätt och glad attityd mot barn och unga.

Båda två försöker vara den tränare de själv önskade sig under uppväxtåren och båda två brinner för gymnastiken och vad barnen kan få lära sig där.

Trots sina unga åldrar var det just de två som VÅGADE stå upp mot dåligt ledarskap och dåliga tränare och tränarmetoder som innebar kränkningar – Så bra gjort av så unga tjejer – helt i riktning med barnkonventionen.

De VÅGADE gå emot strömmen och hur det alltid varit – de VÅGADE det många vuxna inte vågade för de var trött på att bli dåligt behandlade

De är de värdiga nomineringar till detta pris

INTERVJU:JAG JENNIFER :vill bygga upp gymnasterna, inte bryta ner dem. De säger att elitidrott aldrig kan bli hälsosamt – det tror inte jag på. Det handlar om att träna, vila och äta rätt, säger nya huvudtränaren Jennifer Pettersson och påpekar att en miljö som inte är välkomnande även kan få talangfulla gymnaster att sluta med både träning och tävling, vilket i sig motverkar syftet med den hårda träningen. Foto: Håkan Nordström.
ÖGK satsar på träningsglädje
VM- och EM-deltagande, NM-vinnare och mängder av SM-guld och medaljer av andra ädla valörer. Örnsköldsviks gymnastikklubb, ÖGK, har nått stora sportsliga framgångar, men det har kommit till ett högt pris för många av utövarna. Nu vill klubben vända blad och satsar på hälsa och glädje i träningen.

Att föreningar satsar hårt på sina barn- och ungdomsidrottare är självklart, att de pressar dem för hårt kan kan tyckas som motsatsen. Ändå är det ett vanligare problem än många tycks vilja tro, och det gäller särskilt inom gymnastiken där elitsatsningarna på grund av sportens natur går långt ner i åldrarna.

Problemet inom idrotten har redan uppmärksammats, bland annat i ett antal anmälda fall och av Dagens Nyheter som i en serie artiklar granskat ledarkulturen inom gymnastiken där tidigare gymnaster vittnat om straff- och belöningssystem likaväl som viktkontroll och manipulation.

Då var det klubben Stockholm Top Gymnastics som låg i hetluften och kulturen där jämfördes för några år sedan med en sekt. Kritiken tillbakavisades starkt, men mindre än ett år senare tvingade en oberoende utredning, som slagit fast att delar av verksamheten bryter mot FN:s barnkonvention, Svenska Gymnastikförbundet att erkänna värdegrundsproblem.

Gymnastikförbundet inledde därefter ett omfattande utvecklingsarbete, men det råder delade meningar huruvida det skett någon faktisk förändring till det bättre.

Nu har ÖGK valt att själva ta kontroll över problemen och med en av klubbens mest framgångsrika RG-gymnaster genom tiderna, Jennifer Pettersson, som huvudtränare blir det nya tider och en ny träningsfilosofi.

– Det lättaste som finns är att få en gymnast bra – det är bara att inte låta henne gå hem förrän hon är klar och pressa henne även när hon är skadad och har ont. Men frågan är hur hon mår sedan, säger Jennifer och berättar att både gymnaster och föräldrar ska kunna känna sig trygga med både träningen och miljön i klubben.

7 timmar om dagen 7 dagar i veckan, som Jennifer själv tränade under sin tävlingstid, har bytts mot kortare, effektivare tretimmarspass.

– Jag ska vara den tränare jag önskar att jag hade när jag var aktiv gymnast. Jag lärde mig själv mycket, både hur man tränar och hur man inte gör det. Det går att få tjejerna att både bli bättre och må bättre om man behandlar dem rätt, säger Jennifer och fortsätter.

– Jag vill bygga upp gymnasterna, inte bryta ner dem. Visst kan det bli så att vi inte når samma resultat i klubben som tidigare, men det är nog så bra mål att träna för sin egen skull, må bra och ha roligt. Jag vill få tjejerna att vilja träna istället för att tvinga dem, säger Jennifer och berättar att de redan märkt av positiva resultat.

Utöver den höjda stämningen på träningarna har även två av gymnasterna utvecklats väldigt mycket och ÖGK är den klubb som har flest tjejer i landslaget på juniorsidan just nu.

– De säger att elitidrott aldrig kan bli hälsosamt – det tror inte jag på. Det handlar om att träna, vila och äta rätt. Det går att göra det här på rätt sätt och ändå komma upp i den nivån. Man ska inte blanda ihop lyckad elitidrott med blod, svett och tårar. Det är bara mycket jobb. Och rätt jobb.

– Samtidigt behöver inte alla bli världsmästare, men vi vill att alla ska få vara med. Klubben, ÖGK, mår hur bra som helst nu. RG är inte hela världen – det är en hobby du gör för att du älskar det. När gymnasterna slutar sin gymnastikkarriär ska de vara nöjda och känna att de lyckats och haft roligt. Känner de att de vill bli tränare – då har vi verkligen lyckats.