Nomineringar 2018

1. JONAS COLTING

http://colting.se/gotland
FÖR FOLKHÄLSA, INTEGRATION GENOM MOTION OCH SIMKUNNIGHET FÖR ALLA
Jonas Colting
Motivering;.
”Att simma runt Gotland för att lyfta frågan om barns simkunnighet är inte bara en enorm prestation utan också en livsviktig insats!”

 

2. HANS-GÖRAN SVENSSON

En eldsjäl inom ishockeyn i Göteborg och Göteborgs IK.
Som inte kanske synts med verkat under många många år, vad gör barnen när dessa inte finns inom idrotten mera.

HG har varit verksam inom ishockeyn under 56 år (!). Han var styrelseaktiv redan som tolvåring, och 1973 var han en av nyckelpersonerna bakom sammanslagningen av Kobbens IF och Kortedala HC som bildade Göteborgs Ishockeyklubb. Han har suttit i förbundsstyrelsen under tolv år, och där skapat en stark domarkommitté, samt bidragit med erfarenhet och kunnande inom både tävlingskommittén och disciplinnämnden bland mycket annat.
GIK är stolta över att fortfarande få ha Hans-Göran Svensson i föreningen, och vi vill rikta ett stort tack för det fantastiska arbete som har genomförts, och genomförs än idag. Han har ett enormt idrottshjärta av den gamla skolan, vilket det finns all anledning att inspireras av och ta efter. Det är hisnande att ens tänka på hur många människor som har skänkts glädje, gemenskap och en känsla av att vara värdefull tack vare Hans-Görans oförtrutna, ideella arbete!

3. IDROTTENS DAG I HAGAPARKEN
Motivering:
”Idrottens dag i Hagaparken är en idrottsfest med barn och barns idrottande i centrum. Här får barn chans att leka, röra sig och testa idrotter de kanske inte ens visste fanns

Ta chansen att spana in programbladet inför Idrottens dag i Hagaparken på söndag. Bland annat hittar du kartor, prova på-kort och alla hålltider som du behöver. Programbladet kommer att finnas tillgängligt på plats.

Stockholmsidrotten Solna stad

Klicka på länken för att ladda ner programbladet till din mobil eller dator.   Ladda ner programblad Idrottens dag 2017 (inkuderar karta) >> (.PDF)
RF.SE

4. ”Locker room talk ”

Motivering:

Rogerio Silva och Shanga Aziz driver projektet ”Locker room talk ” för att motverka sexistisk jargong i idrottsklubbar och på skolor. Ett viktigt arbete för en bättre idrott för alla.

Under tisdagskvällen den 9:e maj utsågs vinnarna i SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan. Priset för Årets UF-företag gick till Finspångsföretaget Locker room talk UF.

5- ÖREBRO UNGDOM

Motivering:
För att på senaste året gjort en fantastisk utvecklingsresa för att i ännu högra grad uppfylla det som sedan starten 1988 varit föreningens motto ”ungdomarna i centrum genom god idrottsutbildning , personlig utveckling och meningsfylld fritid”.

Under 2017 har Örebro SK Ungdom gjort en stor satsning på ungdomsfotbollen genom att upphöra med uttagningar till u-lag inom föreningen. Istället ska varje spelare mötas individuellt med lösningar och utmaningar så varje barn kan nå så långt som de önskar i sitt idrottande och utvecklas till sin fulla potential.
I samband med detta lanserade föreningen också sina nya utbildningsstegar. Alla barn och ungdomar ska under sin tid i föreningen, 7-19 år, utbildas inom områdena: laget, spelet, klubben, attityden, kosten och mentaliteten.
Samtidigt infördes också en ny ledarroll – lagbyggare. Lagbyggarna är en viktig del av ledarstaben och ansvarar för att ibland ersätta idrottsspecifik träning med aktiviteter för att stärka lagsammanhållningen och sätta fokus på gruppdynamikfrågor i lagen.
Föreningen har under 2017 också dragit fördel av att den har fyra idrotter: bandy, handboll, innebandy och fotboll. Man har för att uppmuntra fleridrottande dragit igång lagformen Quattro där barn och ungdomar utövar alla fyra idrotterna. På vintern spelar de innebandy och bandy och på sommaren fotboll och handboll. En tjejgrupp har kommit igång.
Örebro SK Ungdom är med sina nästan 2 000 medlemmar en av landets största barn- och ungdomsidrottsföreningar.

6.IFK Göteborgs CSR manager ELISABETH ANDERTON  

Motivering: då Elisabeth Anderton är ute och jobbar under sommaren och på olika skolor i Göteborg mest i dom utsatta områdena och försöker få in dessa barn i föreningar i närområdet.
Hon arbetar mycket med fotboll på schemat. Hon gör det för barnen men också för att hjälpa mindre föreningar att växa så att dessa inte dör ut.
Hon är en eldsjäl och vill rädda barnidrotten.

För en kamratförening med eviga band till sin stad, ett starkt varumärke och en stor supporterskara följer ett ansvar. Det ansvaret tänker vi ta. Satsningen på ”IFK Göteborg i samhället” är vår viktigaste någonsin

Ett stort samhällsengagemang har alltid genomsyrat IFK Göteborg som förening. Under ”IFK Göteborg i samhället” har vi samlat alla projekt, såväl gamla som nya, och med en långsiktig strategi samt kontinuitet arbetar vi för ett bättre Göteborg. Vi…
IFKGOTEBORG.SE

7- RONJA FK  

MOTIVERING:
Jag skulle vilja att årets pris gick till RONJA FK en förening som jobbar för invandrarflickornas deltagande i idrotten. Jag tror det är en extremt viktig signal som även når utanför idrottens väggar.
Min uppfattning är det finns en djup orättvisa mellan könen som lever i kulturella och religiösa kontexter gällande detta till flickornas nackdel. Jag tror att en ökad aktivitet bland dessa tjejer inte bara ger dem en ökad frihetskänsla och en känsla av att få fortsätta att vara barn utan också kan driva på andra positiva integrationskrafter.
Jag är inne på Nivas spår att idrott ofta är mer än bara idrott utan också viktiga signaler i ett samhälle som kan bidra med mirakel.
Det finns säkert flera rörelser av den karaktären men fann denna på nätet;
<https://www.aftonbladet.se/…/hedersfortryckta-flickor-far-i…>

8 -EVA KRANTZ

Motivering: Tusentals barn och ungdomar har varje år deltagit i stolta rörelseprojekt som Eva Krantz drivit. Ett 80-tal projekt har genomförts allt ifrån ”Hjärna rörelse” till ”Ung livserfarenhet.”
Genom simning, motorik, pulsträning nåddes resultat och man kunde dessutom se tydliga effekter och samband mellan fysisk aktivitet och inlärning. Se gärna film på Youtube Hjärna rörelse du kan också se filmen Milleconcepts hemsida.
Spring i benen: Är ett pågående nätverk för mer fysisk aktivitet i Stockholm stads grundskolor, här deltar 135 skolor och vi når 77 000 elever.
På Idrottens dag i Farsta med 1850 deltagare där prins Daniel medverkade och visade sitt engagemang för barn i rörelse.
Ung Livserfarenhet: Ge idrottsintresserade hemmasittande ungdomar mellan 20-25 år arbetslivserfarenhet genom att utbilda dem i pedagogik och ge dem praktik i föreningslivet under 1 års tid. Av de 7 ungdomar som deltog i kursen lyckades 6 av dem få arbete. En ny chans i livet!
Eva brinner för barn och ungdomar och deras möjlighet till rörelserikedom. Att känna lust och glädje i en hälsosam livsstil är så viktigt. I skolan nås alla barn, alla kan här få chansen att hitta glädje i rörelse. Alla har inte möjlighet till aktiviteter genom föreningslivet därför är det så viktigt att alla barn får chans i skolan. Att ingen blir exkluderad utan får förutsättningar att hitta sin rörelse aktivitet där man vågar, vill och lyckas.

Ett urval av genomförda projekt
• Nytorpsskolan idrottsklasser
• Stockholm idrottsskolor/Fritidsklubben
• Sommarsimskola
• Idrottens dag Farsta
• Fria idrotters dag för grundsärskolan och åk 5 elever
• Olympic day, Farsta
• Farsta sportcamp, sommarlovsläger
• Föreningsmässa
• Farstaloppet
• Farstaspelet för 5-6 åringar
• Lovaktiviteter
• Hälsans dag
• Eva föreläser i landet om Hälsofrämjande skolutveckling
• Almedalen ”Move in school”
• Handleder skolledare, lärare och pedagoger, Var, Vad, Varför, När och Hur får vi in fysisk aktivitet under skoldagen.
• Handslaget/Idrottslyftet
• Starta en skolidrottsförening
• Hälsodiplomering
• Må bra kurser för flickor i åk 8

9.-Kalix kommun i samarbete med para sport förbundet och special olympics Sverige

Motivering: 
Vikten av att få personer med funktionsnedsättning i rörelse och aktiviteter
– Alla har rätt till ett aktivt liv
– Idrott är den bästa vägen till en bättre hälsa
– Idrott är en arena för att skapa attityds förändringar
– Gymnasie ungdomar utbildas till ledare i projektet

Kalix kommun är först i landet med sin unika satsning på parasportaktiviteter under speciella dagevent för ungdomar med funktionsnedsättningar.
SVT.SE

10. NOMINERING TILL SVENSKA BARNIDROTTSPRISET 2018 : MÅRTEN WESTBERG

MOTIVERING:
Ifjol fick över 2000 barn på Järva i Stockholm chansen att testa längdskidor på Spånga IP. Det här organiseras genom Tensta och Akalla run. Eldsjälen bakom detta är Mårten Westberg. Hans driv och engagemang är imponerande och han visar i handling idrottens starka kraft.

HJÄLP OSS GÄRNA ATT SPRIDA INFO OM PRISET
INFO PÅ BARNIDROTTSPRISET.COM